مزایای اسباب بازی

بازی بزرگترین جلوه حیات دوره کودکی است و بهترین وسیله برای رشد و شکوفایی احساسات کودک و شایسته ترین   راه

برای پرورش هیجانها و عواطف است .

در این میان اسباب بازی  نیز به عنوان ابزاری در رشد و تحول کودکان ، ضمن تاثیرات شگرف تربیتی ، تصورات کودکان را گسترش

داده ، توان خلاقیت آنها را توسعه می دهد و امکان غنای تجارب زندگی را برای او فراهم  می سازد .

ضرورت شناخت اسباب بازی های كودكان

بازی یكی از كاركردها و نیازهای كودك محسوب می‌شودكه ضمن سرگرم كردن كودك ، او را برای ورود به زندگی واقعی آماده می‌سازداما انتخاب اسباب‌بازی مناسب موضوعی است كه باید مورد توجه خانواده‌هاقرار گیرد. هیچ چیز برای كودك جای اسباب بازی را نمی‌گیرد.

او با اسباببازی خود تنها بازی نمی‌كند، بلكه اسباب بازی را تبدیل به موجودی جاندارمی‌كند كه با او دوست می‌شود، دعوا می‌كند، درد‌دل می‌كند، نصیحت می‌كند،نگرانی‌هایش را در میان می‌گذارد و استرس خود را تخلیه می‌كند. طبیعی استكه در این بین اسباب بازی‌های مورد استفاده كودك نیز اهمیت زیادی دارد.

یادآوری دوران کودکی خاطره اسباب بازی های دلخواه را برای ما زنده می کند. چرا که اسباب بازی ها از عوامل عمده شادی و نشاط در کودک و همچنین ابزاری برای یادگیری و رشد هستند .

ژان پیاژهمعتقد است که در گزینش اسباب بازی برای کودک باید دقت شود ،چرا که در شکل دادن به تمایلات عاطفی و روانی او نقش مهمی ایفا می کندو چنانچه در انتخاب آنها دقت و توجه کافی نشود ، تمایلات کودک ناخواسته به گونه ایدیگر شکل می گیرد.

والدینباید این نکته را بدانند که کدام اسباب بازی برای کودک مفید وکدام مضر استواسباب بازی که انتخاب می کنند مناسب همان سن باشدبرای مثال ،اسباب بازی مناسب از بدو تولد تا یک سالگی وسایل درخشان ورنگی است.اسباب بازی های متحرک وصدادار جغجغه ها، عروسک های رنگی قابل شست وشو وحیواناتیکه چشم های آنها دوخته شده باشد نمونه ای از این وسایل است . در این سن کودکبه جست وجوی اطراف خود می پردازد و هر چه را که دستش برسد در دهان میگذاردپس باید وسایل شکستنی و خطرناک را ازدسترس کودک دور کرد

دورانکنجکاوی بیش از حد کودک ۳-۱ سالگی است، پس کتاب هایی نیاز دارد که صفحاتآنها پارچه ای یا مقوایی محکم باشد وجنس اسباب بازی ها باید پلاستیکییا پارچه ای باشد . استفاده از ابزار آلات موسیقی ماشین ها واگن های چرخ داربزرگ برای کشیدن وهل دادن مناسب هستنداز خرید اسباببازی های ریز و کوچک که سبب خفگی در کودک می شود باید خودداریکرد

درسن۵-۳ سالگی کودک پیش دبستانی دائما درحال به دست آوردن مهارت های جدیداست وبخش عظیمی از وقتش را نقاشی می کند مداد شمعی ،گچ آبرنگ برای نقاشیوسرگمی هایی نظیر پازل ،خمیر بازی،خواندن کتاب های شعروقصه و استفاده از وسایلساده نجاری باغبانی وپزشکی برای این گروه سنی مفید است واز خرید اسباب بازی های الکتریکی باید خود داری کرد چرا که حسکنج کاوی کودک را کاهش می دهد .کودک پیش دبستانی فعال و سرشار از انرژی است و نیازمند فعالیت هایی مثل دوچرخهسواری ، توپ بازی و…… است تا انرژی درونی خود را تخلیه کند

کودکان در سن ۱۲-۶سالگی احساس بهتری از خود دارد وفعالیت هایی را که سریع تر به نتیجه واقعی می رسد ، دوست دارد ، واز خیاطی کردن ، آشپزی کردن وبازی های فکری لذت می برد . کودک دبستانی به ورزش هایی نظیر شنا ، فوتبال و دوچرخه سواری و وسایل ورزشی مثل توپ بسکتبال ، راکت تنیس ، کفش اسکیت و…. علاقه شدید دارد از خرید تفنگ های ترقه ای و مواد آتش زا باید خودداری کرد . در این سن، بیشتر کودکان ونوجوانان مجذوب وشیفته بازی های رایانه ای می شوند . بازی های رایانه ای کودک را وارد دنیای دیگر می کند که اختیارش در دست آن است . به همین دلیل کودک از این بازی ها لذت فراوانی می برد . هماهنگی چشم ودست ، پرورش عضلات ظریف کودک و تسهیل کردن فرآیند یادگیری از مزایای این بازی ها است .

اما آسیب های روانی – تربیتی که باعث تقویت حس پرخاشگری ، انزوا طلبی وتنبل شدن ذهن می شود وآسیب های جسمانی از معایب این بازی ها است و برخی متخصصان مغز واعصاب معتقدند که بازی های پر هیجان رایانه ای که طی آن صفحه نمایشگر رایانه ای پی در پی از فلاش ها وشعاع خیره کننده نوری پوشیده می شود در نوجوانانی که از نظر عصبی ضعیف اند و استعداد ابتلا به صرع دارند تحریکات شدید عصبی ایجاد می کند.

پروفسور لی پیرمسون معتقد است که بهترین راه حل ، خارج کردن رایانه از اتاق کودک است و راه حل دیگری این است که پدر و مادر در بازی های رایانه ای با کودک مشارکت کنند که در این صورت می توانند بعد از پایان بازی محتوای آن را مورد نقد وبررسی قرار دهند . پس بهتر است پدران ومادران همراه کودک خویش به کوهستان ، راهپیمایی ، باشگاه ها و میدان های ورزشی بروند وبه بازی های مورد علاقه کودک بپردازند تا انرژی عصبی و روانی آنها تخلیه شود .


مضرات بعضی اسباب بازی ها را بشناسید

یكیاز نكات اساسی كه در انتخاب اسباب بازی كودك وجود دارد این است كه كودكانخردسال عادت دارند، همه چیز را به سوی دهان ببرند. بعضی از اسباب بازی‌هامانند اسباب بازی‌های كوچك، دكمه، تیله و… ممكن است مجاری هوا را مسدودكنند و موجب خفگی شوند، به همین علت توصیه می‌شود تا سن ۳ سالگی اسباببازی‌هایی در اختیار كودك قرار دهید كه موجب خفگی او نشود. از طرف دیگركودكان، مخصوصا بین ۶ تا ۱۸ ماهگی، به هر چیز گاز می‌زنند.
اسباب‌بازیباید از جنسی باشد كه در اثر گاز زدن نشكند. برای این سن كودكان اسباببازی‌های نرم و قابل شست‌وشو و نشكن مناسب‌تر است. توجه داشته باشید كهقسمت‌های مختلف اسباب‌بازی خوب به هم متصل شده باشد؛ چون اگر زود از همجدا شده یا بشكند؛ ممكن است قسمت‌های شكسته شده به كودك شما آسیب برساند.

اگراسباب بازی از سرب ساخته شده باشد، بسیار خطرناك است؛ زیرا سرب به علتنرمی زیاد به دست كودك مالیده می‌شود و به هنگام خوردن چیزی وارد بدن شده،باعث مسمومیت تدریجی در او می‌شود. این موضوع شامل اسباب‌بازی‌هایی كهحاوی رنگ‌های دارای سرب هستند نیز صدق می‌كند. نكته دیگر این‌كه نشریات وروزنامه‌ها هم سرب دارند اگر كودك آنها را بخورد همراه مركب، سرب وارد بدناو می‌شود.

تفنگ، اسباب‌بازی مورد علاقه اكثركودكان است. البته روان‌شناسان مخالف اسباب‌بازی‌های خشن هستند و معتقدنداسباب‌بازی نباید كودك را به سوی خشونت و تكرار رفتارهای خشن سوق دهد. ازسوی دیگر بیشتر این اسباب بازی‌ها به نحوی ساخته شده اند كه صداهای بلندیتولید می‌كنند.
كودكان نیز علاقه دارند كه بچه‌های دیگر را غافلگیركرده و به همین خاطر تفنگ را در نزدیك گوش آنان به صدا درمی‌آورند. در اینحالت ممكن است پرده گوش كودك صدمه دیده، موجب آزار و اذیت او شده یا برایهمیشه او را از داشتن یك گوش سالم محروم كند.
اسباب بازی خوبمتخصصانعلوم رفتاری معتقدند اسباب بازی باید باعث فكر كردن و رشد تخیل كودك شودیا او را با مفاهیم مختلف مثل رنگها شكل‌ها و… آشنا سازد. از طرف دیگرمتناسب با سن او باشد. اگر اسباب بازی برای كودك سخت باشد او را خستهمی‌كند و اعتماد به نفس او را كم می‌كند. از سوی دیگر اگر خیلی ساده همباشد كودك را به فكر كردن وادار نمی‌كند.

نکته                                   

همیشههمه بچه ها از چیزهایی كه در اطرافشان می بینند برای بازی و سرگرمی خوداستفاده می كنند اما آنچه در این زمینه از اهمیت ویژه یی برخوردارست نوع وانتخاب اسباب بازیهایی است كه برای كودكان در نظر گرفته می شود زیرا ممكناست بعضی از اسباب بازیهای خریداری شده به نظر والدین جالب باشد اماجذابیت چندانی برای كودكان نداشته باشد .پس بنابراین می توان اسباببازیهایی را برای كودكان انتخاب كرد كه ضمن داشتن دوام،استقامت ،ایمنی وجنبه تفریحی ،آنان را به خلاقیت و ابتكار برای ساخت دنیای متفاوت ولی بههمان اندازه واقعی شان كمك كن

اسباب بازیهای مناسب برای كودكان

اسباب‌بازی مناسب،اسباب‌بازی‌ است كه خود كودك بازی كند نه این‌كه اسباب‌بازی، بازی كند وكودك تماشا كند. از این منظر تمام اسباب بازی‌های باطری دار زیر سوالمی‌روند. اسباب‌بازی‌هایی هستند كه شكل و اندازه‌ای خاص ندارند و كودكمی‌تواند به ذوق و سلیقه خود آنها را تغییر دهد، زیرا بسیار به رشد خلاقیتكودك كمك می‌كند.

اسباب بازیهای سرگرم كننده و آموزشی مثل كارتهای رنگارنگ،مهره و كتابهای آموزشی برای شناخت اعداد ،حروف و كلمات

اسباب بازیهای موزیكال كه دارای صدای ملایم باشد برای كودكان لذت بخش است زیرا باعث شور و نشاط در آنان می شود

سرگرمی های خلاق که ضمن بازی باعث پرورش خلاقیت در کودکان می شود مانند ساخت کاردستی های کاغذی

عروسكهای پارچه یی و نرم در اندازه های كوچك و بزرگ برای كودكان جالب هستند و حتی برای مدت های طولانی آنان را به عنوان همدم و همراه برای خود نگهداری می كنند و این گونه اسباب بازیها باعث رشد قدرت تكلم در كودكان می شود

خمیر بازی كه خلاقیت را در بچهها برمی انگیزد و آنان را برای ساختن اشكال مختلف كمك می كند

پازل كه به كودكان كمك می كندتا برای چیدن دقیق آنها تلاش كنند

لگو و مكعب های ساختمان سازی به قدرت هماهنگی و یافتن مهارت بیشتر در استفاده از دست ها به كودك كمك می كند.

استفاده از مواد رنگی ،ماژیك و مداد شمعی برای نوشتن و نقاشی كردن.

بهار کالا
ارسال دیدگاه